NASA garip görünen asteroitin yakın çekimini paylaştı

NASA’nın Lucy Uzay Aracı, Donaldjohanson Adlı Asteroidi İkinci Kez Görüntüledi

NASA’nın Lucy uzay aracı, hafta sonu Donaldjohanson adını taşıyan uzay kayasını ikinci kez gözlemledi. Lucy Uzun Menzilli Keşif Görüntüleyicisi (L’LORRI), yaklaşık iki saniyede bir görüntüler çekerek, uzun asteroitin yaklaşık 965,606 kilometre yakınına kadar gitti.

Lucy’nin Southwest Araştırma Enstitüsü’ndeki baş araştırmacısı Hal Levison’a göre, elde edilen sonuçlar asteroitin “çarpıcı derecede karmaşık yapısını” ortaya koyuyor.

Levison, NASA’ya yaptığı açıklamada görüntülerin incelenmesiyle, “Güneş Sistemimizdeki gezegenleri oluşturan yapı taşları ve çarpışma süreçleri hakkında önemli bilgiler elde edeceğimizi” belirtti.

Asteroide yakından bakıldığında gökbilimciler, bazı detayları fark ettiler. Donaldjohanson’ın garip şekli, büyük olasılıkla iki küçük kayanın çarpışması sonucu oluştuğunu gösteriyor. Bu durumu doğrulayan bir başka kanıt ise asteroitin 10 günlük parlaklık değişim periyodudur.

Son bulgular, asteroitin ilk tahminlerden çok daha büyük olduğunu ortaya koyuyor. 8 kilometre uzunluğunda ve 3,21 kilometre genişliğinde olan uzay kayası, aslında Lucy’nin görüş alanını aşıyor. Bu nedenle, ek verilerin tekrar incelenmesi gerekiyor.

Bu karşılaşma, Lucy’nin fırlatılmasının ardından 3.5 yıl ve Selam adlı mini uydunun yanından geçişinden tam 17 ay sonra gerçekleşti.

NASA Genel Merkezi’ndeki Gezegen Bilimi Bölümü’nde ‘küçük cisimler’ konusunda baş bilim insanı olan Dr. Thomas Statler, 989 milyon dolarlık Lucy misyonunun kaydedilen ilk görüntülerinin aracın “muazzam yeteneklerini” sergilediğini söyledi.

Gelecek aylarda araştırmacılar, Lucy’nin siyah beyaz ve renkli görüntüleyicileriyle birlikte kızılötesi spektrometre ve termal kızılötesi spektrometre verilerini toplayacak, işleyecek ve analiz edecek. Uzay aracının çoğu bu yıl ana asteroit kuşağı boyunca seyahat ederek geçirecek.

Related Posts

Teknoloji pazarında dengeler değişiyor! OpenAI’dan Google’a rakip yapay zekalı tarayıcı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, Chromium tabanlı ve yapay zekayla entegre yeni bir web tarayıcısı üzerinde çalışıyor. Hedef, Google Chrome’un hâkimiyetine son vermek ve reklam pazarında dengeleri değiştirmek.

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Beyninizin gizli ritmi zekanızı ele veriyor

Zeka, beyninizin içsel uyumu ve görevler arasında ne kadar hızlı senkronize olabildiğiyle de ilişkili olabilir. Almanya’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nden psikolog Anna-Lena Schubert ve ekibinin yürüttüğü yeni bir araştırma, beynin theta bağlantısı adı verilen gizli ritminin, bilişsel yeteneklerle güçlü şekilde bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Frenler tutmamaya başladı! Otomotiv devi tüm araçları geri çağırdı

Honda, 3 modeli kapsayan fren pedallarındaki arıza nedeniyle tüm araçları geri çağırma kararı aldı.