Her üç yetişkinden bu sorunu yaşıyor! Çağın sessiz çığlığı: “Uykusuzluk”

Uyku Sağlığı ve Bozuklukları Hakkında Bilgi Veren Uzmanlar Uyarıyor

Uyku sağlığı ve bozuklukları konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Meliha Aydın, uymanın vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Uzm. Dr. Aydın, uyku problemlerinin bağışıklık sistemi, beyin ve sinir dokuları gibi vücudun diğer alanları üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) verilerine göre, toplumda en sık karşılaşılan uyku bozukluğu insomnia yani uykusuzluktur. Yapılan bilimsel araştırmalar, yetişkinlerin üçte birinde uykusuzluk belirtilerine rastlandığını ve yüzde 6 ila 10’unda ise ciddi belirtilerin olduğunu göstermektedir.

Tedavi Edilmeyen Uykusuzluk Ciddi Hastalıklara Davetiye Çıkarabilir

Nöroloji Uzmanı Dr. Meliha Aydın, tedavi edilmeyen uyku bozukluklarının günlük hayatı olumsuz etkileyebileceğine işaret ediyor. Uykusuzluk problemlerinin sosyal hayatı, iş performansını ve genel sağlığı etkileyebileceğini belirten Dr. Aydın, uyku sorunlarının obezite, kalp sorunları, depresyon, sinirlilik gibi pek çok ciddi sağlık sorununa zemin hazırlayabileceğini söylüyor.

Uyku bozukluklarının teşhisi için ise ilk adım olarak Dr. Aydın, uyku testi (polisomnografi) gerektiğini belirtiyor. Bu testle uyku esnasındaki fizyolojik faaliyetlerin detaylı olarak incelendiğini ve uyku apnesi gibi sorunların tespit edilerek tedavi sürecinin başlatılabileceğini belirtiyor.

Psikiyatrik Hastalıklar ve Uyku Bozuklukları Arasındaki İlişki

Uzmanlar, psikiyatrik hastalıklarla uyku bozuklukları arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor. Psikiyatrist Uzm. Dr. Pelin Taş, ruh sağlığının korunması için düzenli bir uyku rutininin önemli olduğunu belirtiyor. Uyku sorunlarının psikiyatrik hastalıkların hem sonucu hem de sebebi olabileceğini vurguluyor.

Uyku hijyeninin önemine değinen Dr. Taş, her gün aynı saatte yatıp kalkmanın, gündüz uyuklamalarından kaçınmanın, yatak odasını sadece uyumak ve cinsel yaşam için kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, akşam saatlerinde kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınılması gerektiğini ve yemek yeme eyleminin yatmadan en az 2 saat önce sonlandırılması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Baharda ortaya çıkan 1 numaralı cilt bakım hatası! DNA’yı bile bozuluyor

Yaz gelmeden önce cildinizi yaza hazırlamak ve henüz güneşlenmeden önce hafif bir bronzluk elde etmek isteyebilirsiniz. Herkes güneşe maruz kalmaya yavaş yavaş alışmanın cildi ani yanıklardan kurtarabileceğini düşünse de bu aslında büyük bir yanılgıdır. Güneşlenme mevsimi gelmeden çeşitli yöntemlerle elde edilmiş bronzluğun güneş yanığına karşı koruma sağladığı fikri bir efsaneden başka bir şey değil. Baharda ortaya çıkan ve hemen hemen herkesin yaptığı cilt bakım hatası!

16 yaşındaki çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu

Samsun’da motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Iraklı çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu